Homerunhuizen

In een Homerunhuis leren jongvolwassenen met een LVB en een WLZ indicatie zelfstandig te wonen. Zij volgen een kortdurend traject tussen de 2 en de 4 jaar volgens de vier honken van de Homerun aanpak om uit te kunnen  stromen naar een eigen woning. Hoe lang iemand op een honk blijft, hangt af van de ontwikkelingen die hij of zij doormaakt. We bieden voor iedereen een traject op maat, met eigen doelen en een eigen tijdspad.

In het begin is er intensieve begeleiding. Er is vaak sprake van problemen op meerdere leefgebieden, zoals financiën en werk. De begeleider en de jongvolwassene kijken samen wat er als eerste aangepakt moet worden om meer rust en ruimte in het hoofd te krijgen en weer vertrouwen op te bouwen. Ze leren bijvoorbeeld het huishouden op de juiste manier te doen, de administratie bij te houden en er wordt gestart met het vinden van dagbesteding of werk.

‘We verwachten dat bewoners hun best doen, bijvoorbeeld om een dagbesteding te vinden. Sommigen hebben al twee jaar niet gewerkt, dan kun je niet verwachten dat ze een baan van veertig uur vinden en houden. Maar ze moeten er wel, samen met hun begeleider, aan gaan werken.’


Bas Wouters, trajectcoördinator Homerunhuis Dordrecht.

De jongvolwassene heeft zelf een grote verantwoordelijkheid in het traject. Daar hoort ook fouten maken bij. Dat mag, samen kijken de begeleider en de jonvolwassene dan naar hoe dat de volgende keer voorkomen kan worden.

Je moet het vooral zelf doen

‘Ik zit in nu honk drie. Ik beheer mijn eigen geld, ik kan koken, ik was, ik zorg dat mijn kamer netjes is. Dat kon ik eigenlijk al toen ik hier kwam. Ik vind het soms wel lastig dat ze hier de verantwoordelijkheid altijd bij je terugleggen. Je moet het vooral zelf doen. Ze luisteren, ze geven je advies en that’s it. Dat is wel een verschil met de andere groepen waar ik zat. Daar hielpen ze je meer. De honken volgen goed op elkaar, het zijn niet teveel stappen, je kunt er de tijd voor nemen.’ 

Dorien
Bewoonster

Locaties

Op dit moment zijn er in Den Bosch, Ede, Dordrecht, Den Haag en Amersfoort homerunhuizen waar bewoners wonen in een studio of appartement met eigen voordeur, eigen keuken en badkamer. Of zij wonen in een eigen, ruime kamer met gedeeld sanitair. In een aantal Homerunhuizen is een gezamenlijke woonkamer, eetruimte en een grote keuken.

Bekijk Homerunhuizen

Contact

Meer informatie over Homerun? De medewerkers van het Centraal cliëntservicebureau staan u graag te woord. Of neem contact op met één van de contactpersonen van de regionale Homerunkantoren.

Aanmeldformulier Contact en aanmelden